Két hasznos eszköz a nyárra

A napvitorla és a szúnyogháló az, amire a nyáron legnagyobb szükségünk lehet. A napvitorla a tűző nap sugaraitól véd meg, a szúnyogháló pedig a vérszívóktól, egyéb zavaról rovaroktól, bogaraktól, melyek megkeseríthetik életünket. A pókok sem tudnak átjutni rajta. Ezen túlmenően a szúnyogháló megvédi otthonunkat a szálló szöszöktől, falevelektől, illetve bármitől, ami beszállna az ajtón, ablakon.

Ha valamilyen állatot tartunk, ami szabadon mozoghat otthonunkban (kutya, macska, papagáj), amiatt sem kell aggódnunk, mert a szúnyoghálón nem tud kijutni.

Mindenképp érdemes szúnyoghálót tenni a nyílászárókra, mert az újabb típusok üvegszálból készülnek, ezért a beáramló hőtől és az UV sugárzástól is védenek.

A szúnyogháló típusai

Többféle típusból választhatunk:

  • fix beépítésű, ami például ablakra nagyon jó, mert azon nem akarunk közlekedni
  • mobil szúnyogháló     , amit a szezon elején felteszünk, majd leemeljük és eltesszük a következő szezonra
  • zsanéros, ami vagy nyitható, vagy eltolható
  • pliszé szúnyogháló, amely harmonikaszerűen zárható és nyitható, biztonságos, mert nem csapódik vissza, szinte nulla a meghibásodás esélye

A napvitorla típusai

Egyre inkább terjed hazánkban is a napvitorla, mert egyre nagyobb szükség van a tűző nap és az UV sugárzás elleni védelemre. Lassan már az utcára sem lehet kilépni, annyira süt a nap a nyári időszakban.

Kezdetben a hagyományos, háromszög alakú napvitorlákat lehetett kapni, de egyre inkább terjednek a sokszögűek is. Már a négy, öt, sőt a hatszögű is jellemző, szinte bármilyen alakzatút rendelhetünk. Azonban van egy-két szempont, amit célszerű figyelembe venni. A napvitorla belső szögei nem lehetnek konkáv szögek, illetve a leghosszabb él legfeljebb a duplája lehet a legkisebb élnek.

A napvitorla szövött anyagból készül épp azért, hogy ellen tudjon állni az időjárás viszontagságainak, ne tépje szét az első hevesebb szél. A szövött anyag sajátossága, hogy a száliránynak megfelelően nyúlik, ezzel mindenképp számolnunk kell.

A napvitorla anyaga

Mivel napvitorlát sem egy szezonra veszünk, ezért stapabíró anyagot válasszunk, mely UV védelemmel van ellátva. Célszerű vízáteresztő anyagot választani, mely megvéd a zuhogó esőtől, de nem áll meg benne a víz, mert ezzel nem terheljük túlságosan a napvitorlát.