A leggyakoribb papír írószer fajták

A papír írószer nélkülözhetetlen eleme az irodai hétköznapoknak, még annak ellenére is, hogy a legtöbbünk már online vezeti a naptárát, jegyzi fel a dolgokat, vagy ír listát. Hiszen bármikor szükség lehet arra, hogy aláírjunk egy szerződést, vagy kitöltsünk egy olyan nyomtatványt, amelyet csak hagyományos formában lehet beadni. A mai cikkünkben pedig a leggyakoribb fajtáiról fogunk részletesebben is beszélni.

Golyóstoll

A golyóstoll ötletét egy német feltaláló alkalmazta először 1910-ben, amellyel a klasszikus acél- és töltőtoll hátrányait próbálta meg kiküszöbölni. Méghozzá azzal, hogy a viszkózus tintával megtöltött hengeres tartály végét egy forgó gömbbel zárta le, amely kijuttatja a tintát a papír felületére, ahol az szinte azonnal megszárad.

Ami a kiválasztását illeti, nem a legszerencsésebb csak úgy ránézésre rábökni egy adott tollra. Ha egy olyat szeretnénk találni, amely tökéletesen illeszkedik a kezünkbe, akkor figyelembe kell vennünk a döntés során azt is, hogy milyen céllal, és hogyan használjuk ezt az íróeszközt. Itt leginkább arra kell gondolni, hogy hatalmas vagy szinte már olvashatatlanul aprócska betűket vetünk a papírra, egyenes vagy görbe, visszacsukló kéztartással írunk, illetve, hogy jobb vagy balkezesek vagyunk.

Ceruza

A papír írószerek másik nagy halmazát a grafitceruzák alkotják, amelyeket írásra, jelölésre, rajzolásra, színezésre, és még nagyon sok más dologra használunk. A kiválasztásukat azonban hajlamosak vagyunk elsietni.

Pedig fontos lenne figyelembe venni például a keménységüket, vagyis, hogy mennyire karcolják a papírt, és a karcolás nyoma mennyire látszik a papíron. Ez ugyanis nagymértékben befolyásolja, hogy milyen lesz a vele húzott vonal. Ha az agyag aránya nagyobb bennük, akkor sokkal puhább és sötétebb lesz a vonal. Abban az esetben pedig ceruzabél keverékében több az agyag, akkor az a bizonyos vonal vékonyabb és világosabb lesz.

Szövegkiemelő

Amilyen sokféle színben pompázik a boltok polcain ez a papír írószer, olyan sokféleképpen használják az emberek. A kiválasztásánál mindenképpen ügyelni kell arra, hogy ne látszódjon át lap túloldalára, hiszen így a kétoldalasan nyomtatott szövegeknél is használható. Továbbá az is egy fontos szempont, hogy tartósan élénken fogjon. Ezáltal ugyanis sokkal többféle fényviszonyban tudjuk majd használni.