Ez a mély alvás 7 titka

Ahhoz, hogy reggel vidáman ébredjünk, és könnyedén kipattanjunk kárpitozott ágyunkból, szükséges, hogy éjjel mélyen tudjunk aludni. A mély alvás mennyisége és minősége hatással van arra, hogy másnap kipihentek lehessünk.

A mély alváshoz elsősorban az alábbiakra van szükség:

1. Csend

Fontos, hogy amikor alszunk, az álmunkat semmi ne zavarja meg. Lehetőleg ne hallgassunk semmit sem a háttérben, sem tévét, sem zenét, esetleg relaxációs felvételt, amitől könnyebben ellazulhatunk a franciaágyon. Lefekvési idő előtt egy órával kezdjünk ráhangolódni az alvásra, kezdjünk mi magunk is elcsendesedni, inkább olvasgassunk előtte, vagy beszélgessünk.

2. Az ágy mérete

Érdemes akkor is franciaágyat venni, ha tudjuk, hogy egyedül alszunk rajta. Jobban elférünk, kényelmesebben fekhetünk, akár széttett karokkal is, ami elősegíti a mély alvást. Ha mással is szeretnénk megosztani ágyunkat, akkor a prémium franciaágyak között érdemes szétnézni, és mindenképp jó nagy méretet választani, hogy két személy is kényelmesen elférhessen.

3. Az ágy minősége

A mély alvást elősegíti, ha boxspring ágyban hajtjuk álomra a fejünket, mert ennek a típusú ágynak különleges a szerkezete, egy úgy nevezett rugós maggal rendelkezik, így a rajta lévő ergonómikus matracot tökéletesen támasztja alá. Ezért a fekvésünk sokkal kényelmesebb, biztonságosabb lesz. Az alátámasztásnak köszönhetően nemcsak javítja a matrac minőségét, de ezáltal annak élettartama is hosszabb lesz.

4. A matrac minősége

Választhatunk puha, vagy kemény matracot is, de a gerincünk egészségének szempontjából az ergonómikus matrac a megfelelő, mert ezek a matracok figyelembe veszik, hogy a testünk súlya a fejünktől a lábunk ujjáig nem azonos súlyú, ezért más alátámasztást igényel a nyakunk és a derekunk. Az ergonómikus matrac ezeket a különbségeket – mivel zónákra van osztva – jól tudja követni.

5. Időben feküdjünk le

A mély alvás több szempontból is nagyon fontos. Ahogy este elálmosodunk, majd elmegyünk aludni, szerveink is ráhangolódnak a pihenésre, és csökkentett üzemmódra váltanak, folyamatosan változik energiaszintünk. Ha figyelembe vesszük szerveink energiaáramlását az alvásunk időzítésével, azaz próbáljuk tartani a 22 órától 06 óráig történő alvást, ezzel megőrizhetjük belső harmóniánkat is.

6. Tiszta levegő

Lefekvés előtt mindig szellőztessünk. Ez akkor is fontos, ha az ágy Budapest városában van, a belvárosban, és nem annyira tiszta a levegő. Azonban a friss, esti levegő bárhol vagyunk, csodákat tesz.

7. Hőmérséklet

Ha lefekvés előtt szaunázunk, az segíti a mély alvást, de a hálószobában a hőmérséklet ne haladja meg a 20 fokot. Az ennél melegebb és hűvösebb szoba nem megfelelő alvás szempontjából.