Pinceásás egyszerűen és gyorsan: vajon hogyan?

A régi időkben nagy divat volt a pincekészítés akár a ház alá, akár a kert hátuljába. Manapság újra előtérbe kerülnek ezek a munkák, hiszen meglévő helyünket szeretnénk maximálisan kihasználni. Éppen ezért az alábbi cikkben azzal foglalkozunk, hogy a pinceásás egyszerűen és gyorsan vajon hogyan kivitelezhető a legjobban.

Miért is érdemes pincét készíteni?

Az otthonunkban minél több tároló helyre van szükségünk. Az ember ugyanis mindig tökéletesen szeretné kitölteni a rendelkezésére álló teret. Ráadásul vannak kifejezetten olyan terek, mint amilyen a pince is, amely évezredek óta segít frissen megőrizni az őszi terméseket.Ha egy családi házba költözünk, sokunk fejében megfordulhat egy pinceásás lehetősége. Későbbiekben minden bizonnyal nagy hasznát fogjuk venni a nyáron hűvös pincénknek, melybe akár a nyáron, kertünkből betakarított gyümölcseink és zöldségeink kiválóan elállnak.

A pinceásásnak a célja pontosan, hogy olyan mélységű és stabil földalatti építményt hozhassunk létre, amely kitűnően megfelel ezeknek a céloknak. A pince ásás ugyan a nagyobb volumenű földmunkák közé tartozik, ugyanakkor szakemberek és megfelelő munkagép segítéségével nagyszerű pincét hozhatunk létre.

Pince ásás menete

Az első és legfontosabb pont a terv készítése, mikor is kijelöljük hol fog elhelyezkedni a pince, és hol is kell pontosan ásni. Ez azért is fontos, és akár előnyt jelenthet a jövőben, hiszen ha tudjuk hol fog elhelyezkedni, már abból következtetve tudni fogjuk körülbelül mennyi földet ásunk ki, így akár már a konténert is megrendelhetjük, melybe a felesleges földet tárolhatjuk.

Miután kijelöltük a pince helyét, célszerű felkeresni egy földmunka géppel rendelkező szakembert, akinek a segítségével hamar végbe mehet az ásás. Ha mi azonban magunk szeretnénk nekilátni a pince alap kiásásának, akkor szerezzünk be egy strapabíró ásót és indulhat az ásás.

A pince alap kiásásánál oda kell figyelni a pontos méretekre, arra, hogy precízen termeljük ki a földet, azzal esetlegesen más házrészt ne sértsünk meg.

Majd miután az alap kiásása megtörtént egyengessük el a felszínt, a pince falait, és ha szükséges gondoljunk arra is, hogy mivel a felszín alatt vagyunk, a talajvíz ne törjön fel, ne tudjon a későbbiekben a pince beázni, szereljük fel a szükséges szerkezeti elemekkel.

Pince ásás kézi és gépi erővel

Amennyiben mi magunk szeretnénk a pince alapot kiásni, annak sincs semmi akadálya, azonban akkor fel kell készülnünk egy hosszadalmas és fárasztó fizikai munkára.

Ha azt szeretnénk, hogy gyorsabban haladjunk a munkával, érdemesebb felkeresni egy földmunka géppel rendelkező szakembert. A szakember segítéségével, és a földmunkagéppel kiegészülve, mint amilyen például egy árokásó gép, vagy egy kisebb markoló gép. Ezzel mellőzhetjük a nagyobb fizikai megterhelést, amit a kézi árokásás jelentene, hiszen egy árok ásó segítségével akár 1-2 nap alatt ki lehet ásni az alapot és a munka java kész is van.

Ne féljünk tehát géphez nyúlni. Ha a szakember díját szeretnénk megspórolni, akkor nézzünk utána hol lehet bérelni árokásó gépet vagy egy kisebb markológépet, és hajtsuk végre mi magunk a feladatot. Ugyanakkor, ha lehetőségünk van pár tanácsot kérjünk előtte egy tapasztalt szakembertől az esetleges károk elkerülése végett.

Pince ásás ára

Ha mi magunk vágjuk bele fejszénket a munkába, akkor olcsóbban jöhetünk ki, hiszen megspóroljuk a munkagép díját és a szakember díját. Azonban rengeteg időt veszthetünk mindeközben.
Emiatt is pinceásásra érdemesebb felkeressünk egy szakembert, aki precízen és pontosan nyúl a gépekhez, minek következtében sokkal hamarabb kaphatunk minőségi munkát.
A pinceásás árát sok tényező befolyásolhatja. Ezek közé tartozik, és talán a legnagyobb mértékben árat alakító tényező, az, hogy mekkora méretben kell kiásni a pincét. Minél nagyobb természetesen annál magasabb árral szembesülhetünk.

Az ásás során számolni érdemes a gépek munkadíjával, ami a gépkezelőtől függ, a gépkezelő díjával, és azzal mennyiért vállalja el a munkát. Természetesen ezen felül a betonozás, falazás szigetelés díja is növeli a végösszeget.

Maga a pinceásás tehát nem egy bonyolult művelet, hiszen ha az ember odafigyel, és pontos precíz munkát végez, akkor beérik a munka gyümölcse. Természetesen egy szakember azonban aranyat érhet, hiszen sokkal rövidebb idő alatt is elkészülhet fáradtságos munka nélkül is ugyanaz a pince.