Mit érdemes tudni a mikrozöldségről?

Manapság, ha a közösségi oldalakon az egészséges életmóddal kapcsolatosan keresgéltünk, akkor garantáltan szembe jöttek velünk olyan képek, amelyeken apró mikrozöldségek láthatóak.

Nos, nem is csoda, hogy ekkora hype övezi őket, hiszen ezek a többnyire zöldes levelű kis növénykezdemények nem csupán az elfogyasztott étel látványát dobják fel, hanem számos jótékony hatással is bírnak.

Számtalan kutatás bebizonyította ugyanis már, hogy a mikrozöldségek tápanyag- és vitamintartalma akár a többszöröse is lehet a kifejlett növényének. Egyes fajtáknál ez akár negyvenszeres értéket is jelenthet.

A mikrozöldség nem összekeverendő a csírával

Bár a kinézetükben némileg hasonlítanak, de a mikrozöldség és a csíra jó néhány dologban különbözik egymástól. Az utóbbi alatt ugyanis a magból éppen csak növekedésnek indult szárkezdeményt értjük, míg az előbbi már egy komplett szár és néhány színesebb sziklevélpár együttese.

A termesztésben is akadnak különbségek

Míg a csíráztatáshoz elegendő egy csíráztató edény is, addig a mikrozöldség termesztéshez szükség van egy ültetőközegre is, amely megtartja a vizet, és amelybe a gyökerek megfelelően meg tudnak kapaszkodni. Ezzel ugyanis megkönnyíthetjük a gyököcskék számára, hogy a fény hatására elinduljanak felfelé, hogy kifejlett mikrozöldséggé alakuljanak.

Hogyan fogyasszuk?

Mivel manapság már rendkívül sokféle mikrozöldség termesztésre alkalmas mag kapható, ezért legyen bármilyen is az ízlésünk, garantáltan megtaláljuk majd a számunkra legideálisabbat.

Ha például szeretjük az enyhébb ízeket, akkor a póréhagyma és a brokkoli tökéletes választás lehet. A mustár és a retek pedig viszont már egy kicsit fűszeresebb. Így, ha inkább ezt az ízvilágot kedveljük, akkor ezeket a mikrozöldeket érdemes a szendvicsünk tetejére, a salátánkba vagy a turmixunkba rakni.