bluetooth hangszoró

Hogyan válasszunk Bluetooth hangszórót?

A zene jövője a vezeték nélküli kapcsolat. A modern, szupererős okostelefonok és táblagépek már régen a jó öreg mp3 lejátszóként vonultak be a történelembe, és ma már a fogyasztók túlnyomó többsége éppen úgy – mobilon – hallgatja kedvenc előadásait.

És ez logikus is – végeredményben a formátum támogatás és a csatlakoztathatóság szempontjából ez az eszközosztály minden zenerajongó álma.

De mi történik, ha meg akarsz osztani valakivel egy zenei élményt?

Vidd magaddal zenéidet mindenhova, és rendezz egy rögtönzött tengerparti partit a barátaiddal, vagy egyszerűen csak hallgasd meg a Coldplay legújabb albumát biciklizés közben a közeli parkban, de utálod a fejhallgatót?

Ezután a vezeték nélküli hangszórók jönnek a segítségedre, pontosabban azok egy nagyon konkrét képviselője – Bluetooth technológián alapul. Miért pont erre a hangfalosztályra figyelünk, és miért gondoljuk úgy, hogy minden mobil audiofil számára ideális megoldást jelentenek – ezekre és néhány további kérdésre igyekszünk választ adni ebben a cikkünkben.

Mi az a Bluetooth hangszóró?

Nem is olyan régen minden önmagát tisztelő hangszórónak szüksége volt egy kábelre, hogy a hangforráshoz csatlakoztassa. De aztán eljött a vezeték nélküli korszak, amelyben manapság, mint Ön is tudja, két fő szabvány uralkodik – a Wi-Fi és a Bluetooth.

A másodikra ​​épülő hangszórók ugyanazt a vezeték nélküli hangátviteli technológiát használják, amelyre a jól ismert kihangosítós mobiltelefonok vagy vezeték nélküli autórádiórendszerek támaszkodnak.

Számos Wi-Fi alapú modellt is talál a piacon, de a mobil felhasználók számára a Bluetooth alapú hangszórók jobb választást jelentenek több fő okból is.

Először is, általában lényegesen kompaktabbak, mint Wi-Fi-társaik, amelyeket leggyakrabban helyhez kötött (otthoni) használatra terveztek. Másodszor, a Bluetooth-alapú modellek közvetlenül csatlakoznak a hangforráshoz (okostelefon, táblagép, laptop vagy más mobileszköz), míg a Wi-Fi analógokhoz vezeték nélküli támogatási hálózatra van szükség. Harmadszor, a Bluetooth modellek (legalábbis elméletben) valamivel jobb hangminőséget kínálnak, de ez meglehetősen feltételes, mivel ez egy olyan funkció, amely modellenként nagyon eltérő.

Miért a Bluetooth?

Néhány érv a hangsugárzók ezen osztálya mellett, ha Ön mobilzene rajongó. Ennek a hangsugárzó-osztálynak az egyik legnagyobb előnye a rendkívül kompakt méret. Bár méretük eltérő, a legtöbb ilyen típusú rendszer akkora, mint egy Coca-Cola doboz – nagyon könnyen szállítható és használható minden körülmények között – a tengerparton, a hegyekben, a parkban vagy akár az autóban.

Ezen túlmenően, bármilyen hangforráshoz csatlakoztatni őket könnyebb, mint gyerekjáték – mobileszközén aktiválja a Bluetooth kapcsolati protokollt, párosítva a hangszórókkal, és készen áll a zenehallgatásra.

Végül a Bluetooth hangszórók önállóak, pl. beépített akkumulátorral rendelkeznek, így függetlenek a külső áramforrásoktól.

Kiválasztási kritérium

Ha sikerült meggyőznünk arról, hogy a Bluetooth hangszórók megfelelőek az Ön számára, nézzünk meg néhány gyakorlati szempontot a megfelelő modell kiválasztásához.

Az első dolog, amit figyelembe kell venni, az a forma.

Korábban már említettük, hogy a Bluetooth hangszórók nagy része alkoholmentes doboz méretű, de ez nem általános szabály. A piacon számos meglehetősen nagy méretű Bluetooth-rendszert talál, valamint néhányat, amelyek szó szerint mikroszkopikusak.

Ügyeljen erre a pillanatra, nehogy utána csalódjon, és kiderüljön, hogy a választott modell túl nagy vagy túl kicsi.

Ez különösen igaz, ha online vásárol Bluetooth hangszórókat, és nem volt lehetősége élőben megnézni őket.

A második fontos szempont a hangminőség. Sok felhasználó úgy gondolja, hogy ha egy ilyen kis méretű oszlopról van szó, akkor ez kompromisszumot jelent. Ez biztosan nem így van!

Vannak olyan modellek a piacon, amelyek kiváló hangminőséggel, mély basszussal és nagyon hangos hanggal rendelkeznek, ami kompakt méretük miatt akár meg is lepheti Önt.

A szabály itt egyszerű – ha egy audiofil márka modelljét választja, pl. a zenei termékek és hangzás gyártásában és szállításában hagyományokkal rendelkező cégnél lényegesen nagyobb az esély a kiváló minőség elérésére.

Ellenőrizze azt is, hogy valójában hány hangszórót tartalmaz a hangszóró. A drágább és elit modellek valójában kompakt 2.1-es rendszerek egy pár hangszóróval és mélynyomóval, egy csomagban. És bár ez meglehetősen primitív kritériumnak hangzik – ha maga a hangszóró nehezebb, nagyobb az esélye annak, hogy erős és minőségi hangzást kínál.

Érdemes érdeklődni az adott modell beépített akkumulátorának kapacitása iránt. Minél nagyobb, annál hosszabb akkumulátor-élettartam biztosítja a modellt.

A legjobb Bluetooth hangszórók némelyike ​​akár 10-12 órányi zenehallgatást is garantálhat, mielőtt újra kell töltenie őket.

Ha a választott modell USB-porttal is rendelkezik a külső eszközök csatlakoztatásához és töltéséhez, még jobb – akkor például laptop akkumulátorát használhatja kiegészítő áramforrásként, és még tovább növelheti az akkumulátor élettartamát.

Egyes modellek beépített napelemeket is kínálnak, így (legalábbis elméletben) időtlenek és egyáltalán nem igényelnek újratöltést, és bár a valóság kicsit más, egy ilyen lehetőség jó választás azoknak, akik gyakran természet.

Az extrémebbek értékelni fogják a megerősített szerkezetű – nedvesség- és porszigetelt – modelleket, amelyek nem félnek a víztől és a szennyeződéstől.

Végezetül érdemes odafigyelni a választott modell további extráira – egyes Bluetooth hangszórók például beépített mikrofonnal rendelkeznek, és lehetővé teszik telefonálást, pl. kívánság szerint vezeték nélküli kihangosítóként is használhatja őket.

Ha úgy érzed, hogy ez a teljesítmény igencsak kevés az igényeidnek, akkor nézz körül a piacon és keresgélj a Bluetooth hangfal kínálatok között.