macska

Adjunk a macskának tejet vagy sem?

A legtöbb rajzfilmben, ha van macska szereplő, akkor bizony biztosan látunk egy tálacskát, ahol a cicus örömtől duzzadtan lefetyeli a tejet. Ez a berögzült kép a legtöbb esetben, hiszen arra asszociálunk, hogy a tej az első számú italforrás számukra.

Ebben a cikkünkben lerántjuk a leplet a valóságról. Valóban szükséges-e a tej a macska számára?

Szükséges a tej?

Az újszülött cicusoknak szükségük van az anyatejre. Szeretnénk kiemelni, hogy az anyatejre. Ez azt jelenti, hogy egy macskának egészen addig kell tejet fogyasztania, ameddig a saját anyukája által termelt tejet kap. A tej után való lelkesedésük nem hanyatlik, mivel hozzászoktak pici korukban, viszont más állat teje nem egészséges számukra, mivel más az összetételük.

Ha a kiscicák sikeresen átálltak a szilárd ételekre, onnantól kezdve, nincsen szükség tejre.

Laktózérzékenység

A macskák nagy többsége sajnos laktózérzékenységben szenved. Ezzel egészen addig nincsen probléma, ameddig nem adunk nekik tejet. Minden olyan cicus, aki laktózérzékenységben szenved, nem tudja rendesen megemészteni a tejet.

Tejfogyasztás esetén a laktóz erjedni kezd a vastagbélben, ami legtöbb esetben hasmenéshez és gyomorrontáshoz vezethet.

Ha mégis szeretnénk kényeztetni a cirmoskánkat, akkor válasszunk laktózmentes tejtermékeket, amelyek kifejezetten macskák számára van.

Ne adjunk tehéntejet!

A tehéntejet mindenképpen kerüljük el, ha a macska itatásáról van szó. A tehéntejnek magasabb a laktóz szintje és más a kalcium-foszfor aránya, továbbá nem tartalmaz elegendő zsírt és fehérjét.

A kiscicáknál különösen fontos, hogy semmilyen körülmények között ne adjunk tehéntejet, mivel hasmentést okoz, ami súlyos dehidratációhoz vezethet.

Mit adjunk tej helyett?

Létezik a macskatej, ami kifejezetten cicáknak lett kifejlesztve, azonban a kalóriatartalma az ilyen tejeknek nagyon magas, így elhízáshoz vezethet. Ezért csak kicsi mennyiségben adjuk ezt a tejet. Más esetben pedig egyszerűen adjunk vizet a házi kedvencnek. Azzal biztosan nem lehet probléma.