A keringető szivattyú használatának előnyei az otthonodban

A zuhany alatt állva vagy mosogatás közben várnod kell, hogy felmelegedjen a víz? Ha a válasz a kérdésre igen, akkor mindenképpen előnyös lehet számodra egy keringető szivattyú használata, amelynek előnyeiről, működéséről és a rendelkezésre álló típusairól megpróbáltunk összegyűjteni minden információt.

Előnyei

Számos előnye van annak, ha egy keringető szivattyút telepítesz az otthonodba. Az egyik ilyen például a kényelem. Különösen a nagyobb házaknál jelent problémát, hogy a víz viszonylag gyorsan eljusson a ház egyik szegletéből a másikba. De ugyanez a helyzet azoknál az épületeknél is, amelyeknél  nem éppen a legmodernebbek a viszonyok, vagyis már nagyon régiek a vezetékek. A ház méretéhez ideális teljesítményű keringető szivattyú azonban könnyen megoldja ezt a problémát. Sőt, így még akár a környezeti lábnyomodat is csökkentheted, mivel nem pazarolod feleslegesen a vizet, miközben arra vársz, hogy felmelegedjen.

Típusai

Alapvetően két típusát különböztetjük meg. Van a száraztengelyű és a nedvestengelyű keringető szivattyú. Az előbbi kiemelt, körülbelül 80%-os hatékonysággal bír. Az előnyei azonban nem merülnek ki ennyiben. A könnyű karbantarthatósága egy igazán pozitív tulajdonsága, de azt is ki kell emelnünk, hogy gond nélkül kicserélhető benne a motor egy nagyobb teljesítményűre. Míg az utóbbi mellett szól, hogy csendesen üzemel, szinte semmilyen karbantartást nem igényel, és az esetleges javítások esetén könnyedén beszerezhetőek a szükséges alkatrészek.

Végül nézzük meg, hogyan működik keringető szivattyú!

A keringető szivattyú lényegében úgy működik, hogy kiszivattyúzza a kazánban korábban már felmelegítésre került vizet, amely sugárirányban áramlik tovább, és a csomópontokon keresztül távozik.

A legtöbb jelenleg kapható szivattyú típus egyébként el van már látva érzékelőkkel, amelyek figyelik a csőben lévő meleg víz hőmérsékletét, és csakis akkor indítják be ismét a szivattyút, ha az egy meghatározott szint alá csökkent. De akadnak már olyan modellek is, amelyek időzítővel rendelkeznek. Így beprogramozhatóak arra is, hogy például éjszakára kikapcsoljanak, és csupán a kívánt használat előtt egy órával üzemeljenek ismét. Ennek köszönhetően pedig megfelelő lesz a víz hőmérséklete a reggeli készülődéshez vagy az esti fürdéshez.